sábado, 27 de enero de 2007

Instal·lar GNU/Linux és massa dificil.

L'objectiu d'aquest text es demostrar que qualsevol persona, per ignorant que sigui es capaç d'instal·lar el que és en aquest moment el sistema basat en GNU/Linux més “senzill” i còmode de utilitzar (segons la meva opinió). Si seguiu aquests passos que tothom pot seguir, fins i tot tu, us donareu compte de que no és ni molt menys tant complicat com ho pinten. Per açò aniré “al grano”, i només explicaré les coses més bàsiques perquè TU puguis instal·lar la distribució de GNU/Linux anomenada Ubuntu Edgy 6.10 al teu ordinador de casa. Segueix llegint per sorprendre't de la facilitat del procés!




Basarem la instal·lació amb dos passos generals:

1.Descàrrega i gravació del disc de Ubuntu Edgy 6.10
2.Instal·lació del sistema




1.Descàrrega i gravació del disc de Ubuntu Edgy 6.10

1.1. Anirem a la pàgina oficial de Ubuntu:



I clicarem per ordre els seguents enllaços:


1er enllaç:



2on:


3er:



Ens demanarà on guardar l'arxiu ubuntu-6.10-desktop-i386.iso , li podem dir que el guardi a l'escriptori per exemple.

1.2. Gravar la imatge descarregada a un CD.
(la imatge se li diu a l'arxiu ubuntu-6.10-desktop-i386.iso)

Per açò podem emprar qualsevol programa de gravació i çercar la opció que diu normalment “Gravar imatge de CD” o “Grabar imagen”.

· En el Nero Burning Rom (atenció, no el NeroExpress) es pot fer clicant a “Archivo – Grabar imagen” i llavors seleccionant l'arxiu descarregat ubuntu-6.10-desktop-i386.iso. En el NeroExpress també hi ha una opció que ho permet.

· Si no tens cap programa de gravació, pots mirar aquesta web on explica a la perfecció com fer-ho, baixar-te el programa ImgBurn (si es que fas servir Windows XP), i llavors seguir les instruccions de la mateixa pàgina.




2. Instal·lació del sistema

2.1. Posarem el CD dins el lector, i llavors reiniciarem l'ordinador. Quan arranqui ens detectarà el CD i ens sortirà la següent pantalla, només caldrà pitjar la tecla Intro:




2.2. Segurament tardarà uns minuts ja que està carregant el sistema des de el CD. Quan hagi carregat completament ens trobarem amb aquesta pantalla, si vols pots experimentar i fer un poc el curiós per els menús:



2.3. Quan vulguis fes doble click a l'icona que hi ha a l'escriptori:



2.4. Se t'obriran les següents finestres, a les que només hauràs de respondre al que et demanin:

1. Idioma, selecciona per exemple el Català



2. Zona horària, selecciona Madrid fent clic al puntet del mapa.



3. Tipus de teclat, segurament no ho hauràs de tocar, comprova si per exemple les tecles @, ?, ñ, ç, / et funcionen correctament a la caixa de text per fer proves, si funcionen no toquis res.



4. Qui és vosté?, simplement posa el teu nom, un nom d'inici de sessió (et recomano que sigui tot en minuscules i curt), i una contrasenya del sistema. També hauràs de posar el nom que li vols donar al teu ordinador, per exemple “juanitu”, “kosé” o “tòful”.



5. Particionament, tens tres opcions, de les que només dues són recomanables si no en tens molta experiència.


1. La primera si vols esborrar tot el que tinguis a l'ordinador i només deixar-hi Ubuntu Linux.
2. La segona per conservar tot el que tenguis, el Windows XP, les dades, etc.
3. Si vols particionar el disc manualment.

La primera o la segona de les que t'he explicat són les que hauries de triar. Si tries la primera ja has acabat la instal·lació i pots anar al pas 7. Si tries la segona continua llegint el pas 6.


6. Has triat conservar el teu sistema actual, i posar-hi a més a més Ubuntu. Ara hauràs de triar quina quantitat d'espai vols per l'Ubuntu. Només has de moure la barra de desplaçament, aquesta barra indica quin % vols que tengui WINDOWS, no Ubuntu. Per exemple si tens 80Gb, i 25Gb d'ocupats per Windows, mínim podràs triar 25Gb per Windows i t'en quedarien 80-25=55 per Ubuntu. Llegeix bé el que et diu i ho entendràs ràpid.


7. A continuació se't mostren totes les dades que has introduït, si tot és correcte continua. Llavors se't mostrarà una finestra on et dirà quan hi falta per acabar la instal·lació. Només has d'esperar.




Si tot ha anat bé et demanara si vols reiniciar o seguir amb el CD, reinicia.


Finalment tornes a engegar l'ordinador (sense cap CD dins) i et sortirà una pantalla com aquesta, hi ha 3 opcions:

1. Arrancar Ubuntu Linux
2. Arrancar Ubuntu Linux en mode de rescat
3. Fer un test a la memòria ram i caché del sistema
4. Arrancar Windows o altres sistemes operatius

A partir d'aqui ja tot és cosa teva!




Podreu trobar altres manuals d'instal·lació d'Ubuntu çercant al google. A jo m'ha agradat aquest:
http://libera2.wordpress.com/2006/06/07/instalacion-de-ubuntu/

3 comentarios:

Anónimo dijo...

Ei, Lipi!!

Tiu, molt bon blog de moment, i ànims a millora-ho. De moment el que has posat d'Ubuntu és realment interessant. A la que trobi un 'forat', m'hi possaré aviam que aconsegueixo xD.

Ens veiem!!

Anónimo dijo...

Lipi cada vegada estas mes vulat!!! jajja. jo no se ke fas per barna!!! aixxx no te cau gaure be viure a sa gran ciutat!! bnu, molts de recors des daki!!

CRISTINA!
(si no saps ki som taguantes)

Anónimo dijo...

Sisisisi, si jo ho he aconseguit tutom pot!!
És fàcil si no te surten problemes com per exemple q sordenador sigui una caxarra, pero per aso existeix en lipi, ala que tutom u faixi i si teniu dubtes li demanau q va molt be :) adéu lipi gràcies per tot ^_____________^