sábado, 17 de febrero de 2007

Marenostrum

Ja fa dos mesos que hauria d'haver publicat aquesta entrada, però per examens, vessa i altres coses encara no ho he fet. Ja se m'ha oblidat un poc tot, però intentaré posar lo basic.



Per sorpresa nostra el senyor Fermin Sanchez, professor del nostre grup de EC2, ens va organitzar una "excursió" el dia 13 de desembre de 2006, per veure el Marenostrum, el supercomputador més potent d'europa i el cinquè del mon.



Aquest computador es troba al BSC, Barcelona Supercomputing Center, (www.bsc.es), i quina sorpresa al veure que el BSC és una antiga esglèsia adaptada! Es troba al costat de la pujada que hi ha per anar a la FIB (Facultad Informàtica Barcelona), a mà dreta, enmig d'un jardí.



Vam arribar allà i van començar per explicar-nos quins supercomputadors havien tingut anteriorment i el tipus de hardware que portaven en funció de la feina que havien de fer. El primer que vam veure va ser una caixa negra, de l'any 1991, que tenia 2000 processadors, però amb només 256mb de ram, molt poca memòria per tants de processadors, i per això només s'emprava per fer càlculs molt especifics.





Vam continuar per un passadís i ens va ensenyar un 3400 (no recordo més) i l'Origin 2000. Aquest ultim feia servir processadors MIPS R1000.

Al seu costat hi havia el GS160, que havia funcionat fins l'any passat, crec recordar que amb 4Gb de Ram.



Finalment vam passar a veure el gran montatge per el Marenostrum, ens van fer pujar unes escales que duien a unes cadires per veure presentacions, i ens van explicar un poc com funcionava tot. Ens van posar també un video que mostrava tot el muntatge de la instal·lació, i com desde EEUU, IBM els controlava (aquest supercomputador és de IBM). També ens van explicar com IBM va voler treure el processador abans que la instal·lació estés completament acabada al BSC per dur-lo al concurs del TOP100 i així quedar en els primers llocs, el van haver de portar a Madrid i després altre cop a Barcelona.




El marenostrum és un supercomputador amb 10.240 processadors PowerPC 970 a 2.3 Ghz (si no m'equivoco els del Mac del G5) i 20TB de Ram, de disc dur te 280 + 90 TB, un total de 370TB.

Aquest processador serveix per fer càlculs generals, es pot aplicar a les ciencies de la terra, cientifiques, espacials, etc.

Una grup de persones són les encarregades de la gestió dels treballs, que funcionen com a una impressora. El cientific desde casa seva fa el programa i el llistat de calculs que necessita i l'envia a la cua de process. Llavors el processador quan hagi acabat les tarees que tenia pendents passarà a les següents. Actualment estan treballant amb el marenostrum uns 4 projectes.



Finalment només diré que el muntatge és impressionant, és una càmara tancada hermeticament amb un fals terra, on devall aquest terra hi ha l'aire acondicionat, que puja per amunt i es cola d'abaix a dalt a partir d'uns forats que hi ha a les rajoles dels frontals del supercomputador, aquest aire puja i els ventiladors del computador l'aspiren fent-lo passar per dins el mòdul i traient l'aire per darrera a uns 30 graus. A més a fora del recinte hi ha una piscina i els motors de la refrigeració, que fan bastant de soroll.

Per més informació podeu visitar:
http://www.bsc.es

Si voleu totes les fotografies (54,9Mb):
http://www-est.fib.upc.es/~e1743858/FotosMarenostrum.tar.bz2

No hay comentarios: