jueves, 1 de marzo de 2007

Fent OverClocking

Fa poc es meu super-amd va morir degut a causes d'aquelles que avegades fan mal explicar, com per exemple que et caigui es ventilador damunt es processador mentre el treus per fer-lo net, i altres coses així. Bé sigui per lo que sigui resulta que va morir, es processador era un AMD XP 2000+ i me'n vaig comprar un altre de segona mà, un AMD DURON 1600, explicaré aquí com el vaig “overclockejar”.




AMD Mort:


No content amb haver-ne “cascat” un, no estava content amb sa velocitat des que acabava de comprar, que com a especificacions tècniques:

lipi@debian:~$ cat /proc/cpuinfo

processor : 0
vendor_id : AuthenticAMD
cpu family : 6
model : 8
model name : AMD Duron(TM)
stepping : 1

cpu MHz : 1600
cache size : 64 KB (L2)
fdiv_bug : no
hlt_bug : no
f00f_bug : no

coma_bug : no
fpu : yes
fpu_exception : yes
cpuid level : 1
wp : yes
flags : fpu vme de pse tsc msr pae mce cx8 apic sep mtrr pge mca cmov pat pse36 mmx fxsr sse syscall mmxext 3dnowext 3dnow up ts



Podem veure que és gairebé com un AMD XP 2000+, que va una freqüència de 1667Mhz, però amb una diferència brutal, es 64Kb de cache en front es 256Kb des XP2000+. Es rendiment baixa moltissim, sa cache és de segon nivell (L2) però així i tot hi ha diferència, si no em creieu provau de deshabilitar sa cache de segon nivell desde sa BIOS i voreu com va a pedals.

Resumint, que segons es nostre amic www.google.es , s'AMD Duron, concretament model Applebred, és fantastic per fer overclocking, i aquesta va ser sa decisió que vaig pendre, pujar-li sa potencia fins que pogués per compensar un poc s'efecte cache.

Vaig començar visitant webs, i sa qui més em va agradar va ser

http://www.pasarlascanutas.com/overclocking/overclocking.htm , que encara que no expliqui molt técnicament ses coses, és bastant pràctica si ja ets saps un poc sa teoria. Per més informació, google, o aquesta també m'ha agradat bastant: http://www.short-media.com/articles/overclocking_on_754939_platform


Per fer overclocking s'ha d'anar jugant amb uns paràmetres que modificarem desde sa BIOS, fins a aconseguir una estabilitat des sistema total en relació amb sa temperatura i rendiment general. Hem de tenir en compte que com més forçem certs paràmetres, més patiran es components.


Es paràmetres bàsics que tenim són:

1. Multiplicador de freqüència

Normalment s'utilitza un múltiple de sa freqüència de bus frontal de sa CPU, és a dir, que si tenim un FSB (explicat a continuació) que funciona a 133Mhz, i volem tenir un processador que funcioni a 1600Mhz, necessitarem un multiplicador de freqüència de 12x.

CPU Freq = Multiplicador * FSB Freq.

Ex: CPU Freq. = 12 * 133Mhz = 1596 Mhz ~ 1600Mhz

2. Freqüència de bus frontal, o FSB (Frontal side Bus)

És un bus (camí de dades) que connecta el processador amb el chipset de la placa base, i aquest amb la memòria ram, port AGP, etc. Veure gràfic a continuació.

En conclusió, com més freqüència de BUS més ràpid aniran ses dades per es bus, però açò afectarà a altres components apart des processador, com pot ser sa placa base, sa memòria ram, es chipset de sa placa, etc.
És un des paràmetres des que més s'aconsegueix obtenir rendiment, però un des més “dolorosos”.
3. Freqüència de la memòria RAM.

És sa velocitat a sa que funcionarà sa memòria RAM. Mai pot estar per davall des FSB, lo normal és tenirla a sa mateixa freqüència que es FSB, però pot ser que estigui més amunt. En alguns casos es representa en funció d'un paràmetre i de es FSB, això fa que no sempre pugui tenir es valor exacte desitjat. Tot és degut a que és necessari que la ram funcioni a un valor divisor de sa FSB enter. Hi ha altres formes de calcular sa freqüència de Ram, us recomano que mireu a http://www.short-media.com/articles/a64_overclocking_theory que està molt ben explicat.

En tot cas per es nostre experiment, ajustarem sa RAM sempre a sa major freqüència que poguem.
4. Voltatge de la CPU.

És segurament es paràmetre més perillós de tot, és es qui dona voltatge as processador. Podrem augmentar-lo en una escala de 0,025 volts. Augmentar-lo molt pot “cremar” literalment es processador.


Sa base de tot es jugar amb aquests quatre paràmetres, de manera molt breu:

S'objectiu primordial és augmentar sa freqüència des FSB i des processador, per açò tenim dues opcions com hem vist a sa fórmula, augmentar es multiplicador o es FSB. Es FSB pot fer mal als altres components, però és es paràmetre que més rendiment ens proporciona. Es multiplicador ens ajudarà a augmentar sa velocitat des processador sense tocar es FSB.

Però a s'AMD DURON des experiments hi ha una pega, aquest multiplicador ve bloquejat de fàbrica i no es pot canviar si no es modifica MANUALMENT es chip, açò necessita de molta tècnica, un petit fall i adeu processador. Si, s'empra soldador. Podeu veure es procés a Tom's Hardware i també una part a sa primera web que havia posat: http://www.pasarlascanutas.com/overclocking/overclocking.htm



Per tant l'únic que ens queda és es FSB. L'augmentarem a poc a poc, pujant as principi de 10 en 10 Mhz (potser massa?), reiniciant s'ordenador i comprovant com funciona, si es penja o no, temps que dura amb es sistema operatiu encés, temperatura quan obrim molts de processos o programes, etc. Jo ho feia executant alguns glxgears (em consumeix 100% de CPU), aMule, amsn, firefox, etc. Evidentment no és sa millor manera, però si sa més ràpida si no tens cap programa de Benchmark que comprovi es rendiment per tu.

Hi haurà un moment en que es sistema es tornarà inestable, es programes es començaran a apagar (es primer que ho feia era aMSN, seguit de gnome, i després penjament total), serà llavors quan hagis assolit sa freqüència de FSB màxima aguantant amb es valor de Voltatge de CPU nominal, es a dir, es de fàbrica. Serà es moment d'augmentar en 0,025v sa “CPU Vcore”. Provarem i mirarem si es penja altra vegada amb s'ultim FSB, si veiem que no, podem pujar de 1 amb 1 o de 5 amb 5 Mhz segons lo que trobeu es FSB. Fins que es torni a penjar. Hem de estar constantment controlant sa temperatura des processador, i es important tenir sa funció de sa placa base de que si passa de certa temperatura (us recoman 70 o 75º) s'apagui es sistema. Si arribeu a un punt en que heu pujat es voltatge fins a 1 volt més de s'inicial (en es meu cas 6v), i veieu que es segueix penjant amb es mateix FSB, heu arribat segurament as tope d'aquest processador. Baixau es voltatge i deixau-lo amb lo darrer que funcionava.

Molt important anar vigilant sempre sa temperatura, que no ha de sobrepassar aproximadament es 65º. Ara veureu sa meva taula i comparau. Hi ha un punt en que vaig posar 6,5Volts i es sistema es va tancar en 5 segons, ja que va pujar fins a 75º. Repeteixo: Augmentar es voltatge és molt perillós.




Finalment dir-vos que ho feu baix sa vostra responsabilitat, però que és una pràctica força interessant, ja que he de reconèixer que ara, amb 1956Mhz, es nota bastant sa diferència. Es manejen molt més bé es programes i tot arranca més ràpid. He hagut de sacrificar alguns Mhz de RAM per lo que he comentat abans, però no ho consider important. També es sacrifica vida a s'ordenador, però així com avançen ses coses quedara obsolet antes d'haver mort per overclocking.

Ses eines que vaig emprar per consultar es “bogomips” (consulta Wikipedia), freqüència, temperatura, etc. van ser bàsicament:

Des de terminal:

$] cat /proc/cpuinfo
$] sensors (has de tenir lm-sensors funcionant)

I després vaig provar lm-bench , un programa de “benchmark's” mode consola.



Com ja sabeu, més informació a www.google.es

2 comentarios:

nasideb dijo...

Interesant entrada. Fa ganes de overclockejar es pc :p.

LiPi dijo...

i mes sent tu no ? XD