lunes, 12 de marzo de 2007

Manifest per un habitatge digne

Aquest és un correu que he rebut d'en "kintet", membre de mobilitzats (www.mobilitzats.net), grup ciutadellenc que intenta promoure la igualtat, la conservació del medi ambient, el respecte i altres, i en aquest cas particular, el dret a un habitatge digne.
El 24 de març, es convoca tothom a manifestar que ja n’hi ha prou d’especular amb els nostres drets, que ja n’hi ha prou de falses promeses. Que es compleixi el dret a l’habitatge ja!!!
A Menorca, la concentració es farà dissabte 24 de març a les 12 h, a sa Plaça de sa Catedral de Ciutadella.




Per sa resta des manifest, segueix llegint...


2.264 euros, aquest és el preu de mitjana en què es troba el metre quadrat d’un habitatge nou a les illes Balears, així va quedar fixat quan es va tancar l’any 2006 (Diario Menorca 20/01/07). Amb un increment de l’11,8 % respecte al 2005, el preu de l’habitatge de venda no ha deixat d’augmentar des de 1996 i les polítiques envers el lloguer són nul·les.

No és estrany, idò, que la primera preocupació dels menorquins sigui l’habitatge (Analisi de Realitat Socioeconomica de les Illes Balears, edició de gener de la Fundació Gadeso). Cal deixar palès, a més, el greuge que, ara per ara, es pateix a Menorca, sobretot a causa de l’efecte del turisme i per l’economia constructora i immobiliària que ens dificulta molt l’accés a un habitatge.

Ni el govern anterior ni l’actual han reconegut l’existència del problema o no l’han abordat, ni mitjançant polítiques d’Estat ni amb polítiques que ataquin el problema d’arrel. Els poders públics, que haurien d’actuar per eliminar els efectes de la sobrevaloració, es troben lamentablement amb el fet que formen part de la situació: moguts per la cobdícia individual o per necessitats de finançament de l’aparell corresponent a les arques municipals. Notaris, agents immobiliaris, societats de taxació, bancs, caixes, per posar qualque exemple, es converteixen, al seu torn, en valuosos col·laboradors. Aquí n’hi ha per a tothom.

Bona part de les persones que en l’actualitat no són propietàries, ja estan fora del mercat. El problema és generalitzat, i les noves generacions, que ja estan llestes per independitzar-se, es troben amb l’agreujant de trobar-se cada vegada davant d’unes expectatives laborals més desesperançadores. Les successives reformes del mercat laboral —limitadores de drets— tampoc han escomès (que estrany!) un control efectiu per evitar els abusos i la precarietat.

El maig d’enguany, se celebren eleccions municipals, i dels resultats en poden fruir moltes fonts de corrupció urbanística que ens fan encara més difícil l’accés a un habitatge digne, tant a joves, gent gran, mares solteres i a la ciutadania en general. Per açò, des del mes de maig passat, que es va dur a terme la primera convocatòria a Menorca per un habitatge digne, cada vegada més persones ens estem aplegant, per tal què es compleixi el dret a l’habitatge digne, i recordar, una altra vegada, l’article 47 de la Constitució espanyola, on s’estableix:

«Tots els espanyols tenen dret a gaudir d’un habitatge digne i adequat. Els poders públics promouran les condicions necessàries i establiran les normes pertinents per fer efectiu aquest dret, regulant la utilització del sòl d’acord amb l’interès general per impedir l’especulació. La comunitat participarà en les plusvàlues que generi l’acció urbanística dels ens públics».

I també és interessant l’article 22 de l’Estatut de les Illes Balears aprovat recentment, on hi diu:

«Les administracions públiques de les Illes Balears garantiran el dret d’accés a un habitatge digne dels ciutadans de les Illes Balears. Per llei es regularan les ajudes per promoure aquest dret, especialment a favor dels joves, de les persones sense mitjans, de les dones maltractades, de les persones dependents i d’aquelles altres en què estiguin justificades les ajudes».

Al principi, els mitjans de premsa i les institucions van silenciar-nos, pensaven que seriem pocs i que ens cansaríem. Però no, a cada convocatòria som més gent, i hem estat milers de persones arreu de l’Estat les que hem sortit al carrer per denunciar la situació actual i reclamar un habitatge digne.

Arreu de l’Estat, el 24 de març, es convoca tothom a manifestar que ja n’hi ha prou d’especular amb els nostres drets, que ja n’hi ha prou de falses promeses. Que es compleixi el dret a l’habitatge ja!!! A Menorca, la concentració es farà dissabte 24 de març a les 12 h, a la Plaça de la Catedral de Ciutadella.


PLATAFORMA DE MENORCA PER UN HABITATGE DIGNE

No hay comentarios: