lunes, 28 de enero de 2008

Paisatges i GNU/Linux :o

L'altre dia vaig fer fotos d'un paisatge, i com que la camara no m'avarcava tot el paisatge en vaig haver de fer unes quantes. Tenia l'opció de ajuntar les fotos resultants amb el Gimp, i ajustar el color manualment, però cercant un poc vaig trobar Hugin i Panorama Tools.




Panorama Tools és una eina gratuïta i lliure que serveix per tractar imatges panoràmiques, funciona en consola i és molt potent. Per més informació: http://panotools.sourceforge.net/

Hugin proporciona una interficie gràfica per les Panorama Tools, però necessitarem també AutoPano, que és un programa per detectar punts de concordancia entre imatges.

Hugin agafarà els punts trobats per Autopano, i ajuntarà les imatges, fent la correcció de color. Podrem ajuntar les imatges amb diferents tipus de prespectiva: Equirectangular, Cilindrica, Rectilinia, Gran angular, Esterogràfica, Mercator, Sinusoidal, etc.

1. Començarem per instal·lar el programa, afegint els repositoris de Debian Multimedia si es que estem en una Debian o "descendent".


#] echo deb http://www.debian-multimedia.org/ sid main >> /etc/apt/sources.list


(podeu canviar sid per stable o testing)

#] apt-get update && apt-get install hugin autopano-sift

2. Una vegada fet, obrirem el programa. És molt intuïtiu, el procés bàsic és afegir les imatges, trobar punts de control i línies horizontals/verticals amb Autopano, repassar-ho i afegir-ne algun més, optimizar la composició, veure una vista prèvia, i si ens agrada, renderitzar.

Hi ha que dir que no és perfecte, en segons quin tipus de fotografies no les encaixa perfectament, o avegades hi ha alguns errors de color. Us penjaré un "sample" perquè el proveu si no teniu fotos panoràmiques.

A continuació unes imatges, i el zip amb fotos d'una muntanya.

Per fer proves:




Posant les imatges al Hugin



Autopano a punt de cercar punts de control



Els punts trobats



Una prèvia de com quedaria



No hay comentarios: